ILP

Alumnes de l'escola Vedruna Vall de Terrassa presentaran una ILP al Parlament
Volen impulsar una nova tecnologia en etiquetatge per oferir la màxima transparència sobre l'origen i els processos de producció i la nostra escola Cardenal Vidal i Barraquer hi volem col.laborar

Benvolgudes famílies,

Els alumnes de 3r ESO, de l'escola Vedruna Vall de Terrassa, i el curs passat, dins del projectes 9.2 (matèria que engloba matemàtiques, socials i anglès) vam treballar un projecte que s'anomenava Make it Visible (MIV). Es basa en el consum responsable dels diferents productes que comprem cada dia, en l'ètica i la transparència de les empreses que els fabriquen i a més, ens presenta una nova tecnologia per fer-ho possible, la Near Field Communication (NFC). Aquesta tecnologia és l'equivalent del contactless de les targetes de crèdit.

Després d'analitzar etiquetes de diferents productes, ens vam adonar que ens donaven molt poca informació; per exemple, la botiga i nosaltres com a consumidors, poques vegades sabem si el que estem a punt de comprar és un producte sostenible, si hi ha esclavitud infantil al darrere, si hi ha igualtat salarial entre home i dona, ni quines han estat les condicions laborals del treballadors, etc.

A partir de totes aquestes coses que hem pogut observar i analitzar vam decidir redactar una ILP (Iniciativa Legislativa Popular) amb l'ajuda del professorat. Amb aquesta iniciativa de llei les empreses treballaran per ser més ètiques i vetllaran per l'origen dels productes i la seva traçabilitat.

El mes d'abril passat, nosaltres, els alumnes de l'escola Vedruna Vall de Terrassa, vam presentar aquesta proposta de llei al Parlament, i el mes de maig d'enguany, el Parlament de Catalunya va admetre a tràmit aquesta ILP. Per l'alumnat ha estat una gran sorpresa i a la vegada un gran repte. Per aquest motiu, ara necessitem la teva signatura, i la de 50.000 persones més. D'aquesta manera la nostra proposta podrà tirar endavant i el nostre somni es farà realitat.

 Paral·lelament, l'escola va contactar amb l'empresa Twenty Corner de Sabadell, que ha desenvolupat un xip que utilitza la tecnologia Near Field Communication (NFC) que recopila informació de tot tipus sobre el producte, a la qual s'accedeix simplement amb el mòbil. Això va permetre als alumnes adonar-se que el que ells buscaven era tecnològicament possible. "Després de dos mesos de frustracions, de veure que no aconseguien informació, la cosa va canviar quan van veure que una tecnologia podia fer que les empreses fossin transparents", apunta Ballestar.

 

I així van elaborar una llista d'elements que els estudiants van considerar que les etiquetes dels productes haurien de recollir: l'ús de mà d'obra infantil, horari laboral adequat, bretxa salarial, respecte al medi ambient... i així fins a deu ítems. El projecte dels alumnes va continuar amb l'elaboració d'un formulari amb aquesta desena de preguntes que les empreses haurien de respondre i, sobre la base de les seves respostes, se'ls atorgaria un color –vermell, taronja o verd–, que reflectiria el grau d'ètica en el procés de fabricació.

"I ara, què fem? I si forcem les empreses a incloure aquesta informació en les seves etiquetes? I si fem una llei?". El professor recorda els passos mentals que van fer els alumnes fins a decidir presentar la ILP. I la van redactar i el 26 d'abril la van registrar al Parlament. "El nivell d'eufòria va anar creixent perquè van veure que el que feien sortia de l'aula i que era possible canviar la llei. I quan vam ser al Parlament, es desfeien", recorda el professor.

Dies després, i quan van comprovar que no hi havia cap defecte de forma, la Cambra catalana va acceptar a tràmit la ILP. Però ara ve una dura tasca, admet el docent: "recollir 50.000 signatures en sis mesos i comprovar-les una per una. És gairebé impossible". No obstant això, la idea del centre és impulsar una plataforma i, amb l'ajuda de les 35 escoles Vedruna de Catalunya i entitats relacionades amb l'economia social, començar la recollida de signatures al setembre.

Necessitem signatures de persones a partir dels 16 anys i censades a Catalunya. Ens signes!!!!

 

Mira aquest video ILP consum responsable